Блог професора Срђана Михајловића

Ручни двоглед

ВЕЖБА 2.: б) Скицирати ручни двоглед и простирање зрака кроз њега.

Ручни двоглед је терестрички дурбин код кога се између објектива (лево на сл.1.) и окулара (десно на сл.1.) налазе две рефлексионе призме у Пороовој комбинацији првог реда.

Двоглед се састоји из две монокуларне цеви које су међусобно спојене (шарнирном спојницом), али тако да при њиховом покретању оптичке осе увек остају паралелне.

Дневные оптические бинокли
Сл. 1. Оптича шема ручног двогледа у једној монокуларној цеви

Призме служе као обртни систем, тј. омогућавају исправљање лика, а самим тим доводе и до скраћивања дужине двогледа.

Савремени ручни двоглед с призмама углавном је бинокуларан. За разлику од телескопа, двоглед даје тродимензионалну слику. Он обично има ахроматични објектив који се састоји ид два слепљена сочива и Рамздемов окулар.

Како настаје обртање ликова помоћу призми за тоталну рефлексију, може се видети на слици 2. Објектив и окулар код ручног двогледа су сабирна сочива, као код Кеплеровог дурбина. Светлосни зраци долазе од удаљеног предмета (усправљена стрелица лево на слици 2.) и после преламања кроз објектив падају на хипотенузну површину прве рефлексионе призме која је постављена усправно. Услед тоталне рефлексије на катетним површинама прве призме светлосни зраци мењају смер за 180 степени, излазе из ње уназад и падају обрнутим редом на хипотенузну површину друге призме која је постављена хоризонтално. Због тоталне рефлексије на катетним површинама ове призме, светлосни зараци излазе из ње тако да долазе у окулар у истом смеру и истим редом како су и пошли од предмета.

OF6_1_Основные понятия оптики_mini - Стр 17
Слика 2.

Према томе, лик предмета добијен објективом је потпуно исправљен, а помоћу окулара који фунционише као лупа посматрач види ИМАГИМАРАН, УСПРАВАН и УВЕЋАН лик предмета.

Postavi komentar