NAOČARE U SLUŽBI DOBROG VIDA

Oči-ogledalo duše

Sve se vidi u očima, naše psihološko, emocionalno i zdravstveno stanje. Isto tako, svet se vidi očima, pojavni, spoljašnji svet. Treptaj, koncentracija pogleda, sjaj i izraz pogledom su odraz unutrašnjeg stanja, ali i reakcija na spoljašnji nadražaj ili na osobu koju posmatramo.

Razlog što sam kreirao blog posvećen optici naočara je taj da bude dobar informator svakom posetiocu sajta, a pogotovu onih sa problemima vida. Za nevericu je činjenica da na srpskom jeziku nemamo prigodnu knjigu iz ove oblasti, što u krajnjem slučaju sigurno vodi ka smanjenju zainteresovanosti mladih za izučavanje optičarskog zanata. Sa druge strane, biti danas bez osnovnih znanja o čovekovoj potrebi za nošenjem očnih pomagala, u najmanju ruku je nezamisliva i nedopustiva nebriga prema vlastitom zdravlju. Ovaj blog je upravo napravljen tako da može pomoći svakome, posebno pacijentima koji ne mogu biti nijednog momenta bez naočara ili očnih sočiva.

Na samom startu, kada sam pre osam godina počeo da predajem predmet PRAKTIČNA NASTAVA ZA TEHNIČARE OPTIKE u „Mašinskoj školi“ u Nišu, suočio sam se sa gotovo nepremostivim problemom i činjenicom-hroničnom „nestašicom“ odgovarajuće stručne literature. Od tada pa sve do ovog časa, na ovom planu se malo ili gotovo ništa nije promenilo. Ova svojevrsna oskudica u literaturi svakako je imala i ima uticaj na trenutno stanje u ovoj oblasti kod nas pre svega. U stvari, optičarska struka odnosno zanat uznapredovao je svuda u svetu, zahvaljujući praćenju tehnološkog razvoja optike kao egzaktne nauke, oftamologije i optometrije, kao struke koja se njome bavi. Bez obzira na tu činjenicu, moramo, hteli to ili ne, da se složimo s notornom činjenicom da je i u svetu danas evidentno pomanjkanje stručne literature, namenjene pre svega onima koji stiču znanje i bave se optičarskim poslom i poslom optometriste.

Danas je nezamislivo ne koristiti u svakodnevnom životu očna pomagala, jer ona zaista omogućuju čoveku da pomogne sebi i tako vodi zdraviji i kvalitetniji život. Čovek mora sam voditi računa o svom vidu i zato ne sme izbegavati usluge optičara koristeći kao izgovor ono naivno mišljenje: ima vremena. Posebno o tome treba da vode računa svi oni koji više sati dnevno sede pred zračećim ekranima računara ili ljudi specijalizovanih zanimanja, kojim je mikroskop ili lupa sastavni deo svakodnevnog života. Ne treba zaboraviti ni zaštitne naočare koje su neophodne na radnom mestu u mnogim granama industrije. Jer, čovek kad izgubi vid, tek onda, na žalost, uviđa koliko je štete, bola, patnje sam sebi napravio.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Oblak oznaka

%d bloggers like this: