NAOČARE U SLUŽBI DOBROG VIDA

Sunčana stakla

Ukoliko imate potrebu za nošenjem sunčanih naočara, imajte u vidu neke osnovne elemente na koje treba da obratite pažnju. To se pre svega odnosi na sam kvalitet sunčanih stakala, a potom i na okvire sunčanih naočara, koji ne bi trebalo da budu teški i neudobni za nošenje. Što se tiče sunčanih stakala ona mogu biti namenjena kako za visinsko sunce, tako i za ono u nižim predelima. Naime, kod sunčanih naočara koje koriste npr. piloti, planinari, skijaši itd., sunčana stakla moraju imati UV-filter 200, odnosno UV-400 koji je i najjači. U nižim predelima su dovoljni i UV-filteri 100. Takve sunčane naočare treba kupovati isključivo u specijalizovanim optičarskim radnjama. Ukoliko se ipak odlučite za kupovinu jeftinih i loših sunčanih naočara, morate biti spremni da snosite deo odgovornosti prema vašem vidu jer su stakla ugrađena u takve naočare izrađena od obične akrilne plastike i imaju latentni astigmatizam tj. prave deformaciju slike predmeta u koji se gleda. Osim toga možete dobiti crvenilo očiju i glavobolju. Kod sunčanih naočara, ultravioletni filteri mogu biti ugrađeni i to u viče različitih boja i nijansi, pa tako imate od onih najsvetlijih od 15% pa sve do 85% pa i 90%. Osim toga postoje i gradual stakla sa gornjim delom stakla jače, a donjim manje zatamnjenim. Sve je stvar vašeg ukusa odnosno vašeg izbora. Pravilo koje se odnosi na braon boju kao bolju za suzbijanje ultravioletnih zraka važi i u ovom slučaju, međutim praksa je kao i kod fotoosetljivih stakala pokazala da su više u upotrebi ona u sivoj boji.

 

Kao dobro rešenje, kada su sunčana stakla u pitanju, predstavljaju i metalni natikači. U njih su već fabrički ugrađena sunčana UV-filter plastična stakla i kao takvi natikači imaju svoje metalne držače na gornjoj, donjoj i bočnim stranama. Natikači se svojim držačima prikače za okvir postojećih dioptrijskih naočara, tako što se stavljaju ispred belih dioptrijskih stakala, koja su već u te naočare ugrađena. Na taj način se svakako mogu brzo i lako zaštititi oči od preteranog ulaska sunčevih zraka u oko. Natikači su veoma praktični jer se veoma lako sa njima rukuje i možete ih stavljati uvek kada osetite potrebu da zaštitite oči u sunčanim intervalima i samim tim predstavljaju mnogo bolje rešenje od jače metaliziranih  dioptrijskih stakala, koja su konstantno tamna i u zatvorenim prostorima.

Ukoliko vam se vremenom plastična filter stakla oštete, tj. izgrebu, potrebno ih je što pre zameniti jer negativno utiču na oštrinu vida.U pojedine kvalitetne sunčane okvire je moguće ugraditi i dioptrijska stakla, te ih metalizirati da budu ista kao i sunčana. Ukoliko primetite da imate bili kakvih smetnji kod isprobavanja novih sunčanih naočara nemojte ih nikada kupovati, jer usled kasnijeg dužeg nošenja možete imati samo još većih problema, što je u suštini i logično u takvim situacijama. Metalne sunčane naočare uvek kao i dioptrijske skidajte i stavljajte na glavu sa dve ruke. Nemojte ih nositi kao rajf na glavi, sem ako niste kupili takav model sunčanih naočara i za tu namenu.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Oblak oznaka

%d bloggers like this: